Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Kurban Bayramı’nda yaşanan yoğunluk nedeniyle ZİTUR Sitesi önündeki atık su hattında meydana gelen patlamanın, Kuşadası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’sin neden olduğu iddia edilmişti. Öne sürülen iddiaların üzerine tesis birçok gazetecinin katılımıyla basına tanıtıldı.
Aydın’ın turizm merkezi Kuşadası’nda Kurban Bayramı’nda yoğunluk nedeniyle atık su borusunun patlaması, tepkilere neden olmuştu. Kamuoyunda atık su borusunun patlamasına kentteki İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’sin sebep olduğu öne sürülmüştü. Kamuoyundaki tartışmaların ardından tesis, kentteki birçok gazetecinin katıldığı gezi programı ile basına tanıtıldı. Tanıtım gezisinde basın mensuplarına Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Hakan Olgaç tarafından tesis ile ilgili detaylı bilgilendirme yapıldı.
1 MİLYONLUK NÜFÜSUN İHTİYACINI KARŞILACAK DONANIMA SAHİP
2019 yılının Mart ayında Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan 239 bin metreküp kapasiteli Kuşadası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin, 1 milyonluk nüfusun ihtiyacını karşılayacak yeterliliğe sahip olduğunu ifade eden ASKİ Müdürü Hakan Olgaç, toplam 63 milyon TL’lik bir yatırım olan tesisin son teknolojiye sahip olduğunu aktardı.
TÜRKİYE’NİN 10 PİLOT TESİSİNDEN BİRİ
Çevre ve insan sağlığı açısından önem taşıyan tesisin Türkiye’nin 10 pilot arıtma tesisi arasında yer aldığını belirten Olgaç şunları söyledi:
“Arıtma Tesisimizden elde edilen çıkış suyu, sahip olduğu içme suyu berraklığı ile sulama ve benzeri faaliyetlerde kullanılmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından pilot tesis olarak seçildi. Tesisimizdeki atık su arıtma işlemleri 4 aşamadan oluşuyor. İlk aşamada atık sular Güzelçamlı, Davutlar ve Kuşadası merkezde bulunan terfilerle arıtmanın girişine geliyor. Ardından fiziksel arıtmaya tabi tutuluyor. Fiziksel arıtma yapıldıktan sonra, ileri biyolojik arıtma ünitesine geçiliyor. Son aşamada ise derin deşarj yöntemi uygulanıyor. Gerekli tüm teknik donanıma sahip olan tesisimizin laboratuvarında atık suların detaylı incelemesi yapılıyor. Giriş ve çıkışlardan numune alınarak 24 saat gözlem altında tutuyoruz. Biyolojik ve kimyasal oksijen ihtiyacı, PH, katı madde, iletkenlik, sıcaklık tahlilleri yapılıyor. Bu analizleri yaparak tesisimizin daha iyi işletilmesi için yönetmelik standartları değerinde deşarj etmeyi sağlıyoruz. Tesisteki ünitelerin kontrolü teknik elemanlar tarafından yapılarak, otomasyon ünitesi sayesinde uzaktan kontrol edilebiliyor. Tesisimiz sorunsuz bir biçimde tam kapasite ile tıpkı Aydın Büyükşehir Belediyemiz ve Kuşadası Belediyemiz gibi tıkır tıkır çalışıyor”
ASKİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR
Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri olan Kuşadası’na bugüne kadar 285 milyon TL yatırım yaptığı öğrenilen ASKİ, bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 65 milyon TL’lik bir yatırımla Davutlar TM3 terfi merkezinin yapımını tamamlayarak kullanıma açan ve terfi merkezine bağ